De 4 C's: Carat, Clarity, Color en Cut

ECLISSI gioielli, Brugske 19, 5171 VR Kaatsheuvel
Telefoon: +31 (0)85 8640 121 E-mail: info@eclissi.nl

Diamant is het hardste, natuurlijke materiaal op aarde. Feitelijk is het koolstof dat miljarden jaren geleden, diep in de aarde onder extreem hoge druk en temperatuur, zuiver is gekristalliseerd tot diamant. Slechts een paar procent van alle gedolven diamant is geschikt om in een sieraad te verwerken. De zogenaamde 4 C's bepalen de waarde van een diamant. Wij vertellen u er graag meer over.

De shapes (de verschillende slijpvormen) De shapes (de verschillende slijpvormen)

Carat (gewicht)

Het gewicht van een diamant drukken we uit in karaat. 1 karaat is 0.2 gram. Er gaan dus 5 karaat in 1 gram. Een karaat wordt verdeeld in 100 punten. Een diamant met een gewicht van bijvoorbeeld 0.50 karaat duiden we ook wel aan als 50-punter. Grote diamanten zijn zeldzamer dan kleine en de waarde van een diamant neemt exponentieel toe met het gewicht. Een 2 karaat diamant is dan ook altijd meer waard dan twee diamanten van 1 karaat van dezelfde kwaliteit.

Gewichtstabel Gewichtstabel

Clarity (zuiverheid)

Tijdens het natuurlijke kristalliseringsproces kunnen onzuiverheden in de diamant ingesloten worden. Deze duiden we aan met "insluitsels". De hoeveelheid, aard en positie van de onzuiverheden bepalen de zuiverheid van een diamant. Loepzuivere duiden we aan met IF (Internally Flawless). Naarmate er meer onzuiverheden zijn, spreken we van VVS (Very Very Small included), VS (Very Small included) SI (Slightly Included) en Pique (Imperfect).

Zuiverheidstabel Zuiverheidstabel

Color (kleur)

Diamanten zijn er in diverse kleuren. De meest gangbare categorie is "wit" of "kleurloos". De kleuren duiden we aan met letters, van D tot Z. De zeldzaamste en meest waardevolle kleur is D (absoluut kleurloos), de minst waardevolle kleur wit is Z (lichtgelig/lichtbruinig). Naast kleurloze diamanten zijn er ook fancy colored diamonds in alle kleuren van de regenboog. Deze natuurlijk gekleurde diamanten zijn uiterst zeldzaam en de laatste jaren zeer gewild en kostbaar.

Kleurtabel Kleurtabel

Cut (slijpsel)

De natuur is verantwoordelijk voor de kleur en zuiverheid van een diamant. De cut is in handen van een meesterslijper, die de ruwe diamant tot leven brengt. De precisie van het slijpen en de nauwkeurigheid van de proporties bepalen de schittering. Er zijn diverse slijpvormen. De ronde (briljant) is de meest populaire. Deze heeft 57 facetten en zorgt voor een optimale schittering (brilliance) en lichtdispersie (fire). Andere slijpvormen zijn princess, oval, cushion, marquise, heart, pear, emerald en radiant.

Slijpsel Slijpsel