Historische Donnersmarck diamanten geveild in Genève

Historische Donnersmarck diamanten geveild in Geneve

Paar van intens fancy yellow diamanten

Twee diamanten die eens in het bezit waren van een van de beroemdste Franse courtisanes uit de 19e eeuw worden medio november 2017 geveild bij Sotheby’s in Genève.

De Donnersmarck diamanten bestaan uit een paar intens fancy yellow diamanten: een cushion-shape diamant van 102,54 karaat en een pear-shape diamant van 82,47 karaat. De opbrengst wordt geschat tussen $ 9 en $ 14 miljoen.

Het achtergrondverhaal is interessant, omdat deze diamanten ooit toebehoorde aan een extravagante en zeer ambitieuze Russische prostituee. Na haar dood eindigde de diamanten in de privécollectie van de familie van haar derde man, waar ze meer dan 100 jaar bleven.

Gravin Henckel von Donnersmarck, of ‘La Païva’ zoals ze uiteindelijk bekend werd, leefde van 1819 tot 1884. Ze was misschien wel de meest beroemde en succesvolle Franse hofdame van de 19e eeuw. Geboren in een eenvoudig gezin als Esther Lachmann en opgegroeid in bescheiden omstandigheden in Rusland, groeide zij uiteindelijk uit tot Europese aristocratie.

Als 18 jarige vertrok ze naar Parijs waar ze haar derde man ontmoette Graaf Guido Henckel von Donnersmarck. Een industrieel en mijnmagnaat en een van de rijkste mannen van Europa. De twee werden het gesprek van de high society van Parijs. La Païva was uiteraard een liefhebber van mooie juwelen. Hoewel ze al enkele bijzondere juwelen voor haar huwelijk met de graaf bezit had, hielp hij haar met het verder uitbreiden van haar collectie, waaronder de twee gele stenen die bekend werden als Donnersmarck diamanten.

Ontdek het buitengewone verhaal van de Donnersmarck diamanten in de video 'A Legendary Love of Jewels - The ‘Donnersmarck Diamonds’ van Sotheby’s.

Bekijk ook onze ring Cupola uit de collectie Alta Gioielleria. In deze koepelvormige ring staat de uitzonderlijke 1,52 karaat Natural Fancy Yellow diamant in radiant shape centraal.