Zeldzame Afrikaanse plant wijst op aanwezigheid diamanten

diamond detector plant

Het gaat om een soort varen met lange dunne wortels die boven kimberliet groeit, een stollingsgesteente dat een belangrijke bron is van natuurlijke diamanten.

De plantensoort kan het zoeken naar diamanten in de toekomst mogelijk vergemakkelijken. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Economic Geology.

Magma

Hoofdonderzoeker Steven Haggery ontdekte het verband tussen kimberliet en de plant met de naam Pandanus candelabrum toen hij in Liberia onderzoek deed naar de aanwezigheid van diamanten in de bodem.

Bij de ontdekking van een diamantveld in een gebied dat Camp Alpha wordt genoemd, viel het hem op dat de varenachtige planten precies boven een zogenoemde kimberlietpijp groeiden, een smalle verticale strook van gesteente waarin vaak diamanten zijn te vinden.

Kimberlietpijpen ontstaan door snel opborrelend magma in de aardmantel. Diamanten die honderden kilometers onder het aardoppervlak worden gevormd, reizen bij de vorming van het gesteente met het magma mee naar boven.

Mest

De plant Pandanus candelabrum groeit waarschijnlijk boven kimberliet, omdat er ook specifieke voedingsstoffen in het gesteente zitten, zoals magnesium en kalium. "In zekere zin is kimberliet een heel goed soort mest voor deze plant", aldus Haggery op nieuwssite Science Now.

De wetenschapper wil het verband tussen de varens en de aanwezigheid van diamanten in de bodem verder onderzoeken.

Ook hoopt hij een manier te vinden om de planten op satellietbeelden te ontdekken. Plekken waar mogelijk diamant is te vinden, kunnen dan worden opgespoord zonder schade aan de omgeving toe te brengen.