Zeldzame paars-roze diamant te zien in New York

The Spirit of the Rose van 14.83 karaat

Een zeldzame paars-roze diamant wordt deze maand in New York gepresenteerd. De diamant is waarschijnlijk tientallen miljoenen dollars waard.

De zeldzame fancy vivid purple-pink diamant met een gewicht van 14,83 karaat werd in 2017 uit een Russische mijn gewonnen en is door meesterslijpers van het Russische bedrijf Alrosa in een ovale vorm geslepen. Toen de ruwe steen werd opgegraven in het noordoosten van Rusland woog deze 27,85 karaat.

Een vergelijkbare steen genaamd The Pink Promise, een ovaalvormige, 14,93-karaat fancy vivid pink diamond, werd in 2017 verkocht door Christie's Hong Kong voor US $ 32,5 miljoen, ofwel US $ 2,2 miljoen per karaat. De geschatte waarde van The Spirit of the Rose is rond $ 35 miljoen. Dat is tussen $ 2,25 miljoen en $ 2,5 miljoen per karaat!

De diamant staat bekend als The Spirit of the Rose, een bijnaam die is ontleend aan een Russisch ballet met dezelfde naam: Le Spectre de la Rose. Het ballet heeft een eigen romantisch achtergrondverhaal en is gebaseerd op een gedicht van de Franse dichter Théophile Gautier over een jong meisje dat droomt van dansen met de geest van een souvenirroos die ze mee naar huis neemt vanaf haar eerste bal. Het ballet ging in 1911 in premiére en werd over de hele wereld uitgevoerd in de Metropolitan Opera, London Coliseum, Royal Danish Theatre en de Mariinsky- en Bolshoi-theaters.

Roze diamanten behoren al lang tot de meest populaire en zeldzame van de fancy colored diamanten. Prijzen van fancy colored diamanten zijn het afgelopen jaar verder gestegen. De prijs van roze diamanten steeg vanaf 2010 boven die van blauwe en gele.

In april 2017 veilde Sotheby's de 59,6-karaat Pink Star, gedolven door De Beers in Afrika, voor $ 71,2 miljoen: een record veilingprijs!

 

Lees meer over The Spirit of the Rose:

https://www.barrons.com/articles/rare-purple-pink-diamond-on-display-in-new-york-01565300450
https://www.forbes.com/sites/robertanaas/2019/08/24/the-spirit-of-the-rose-1483-carat-purple-pink-diamond-expected-to-sell-for-60-million/